Τι κάνει ένας καταλυτικός μετατροπέας ή αλλιώς καταλύτης;

Ένας καταλυτικός μετατροπέας (καταλύτης) βρίσκεται ανάμεσα στον κινητήρα και τον σιγαστήρα της εξάτμισης σας. Η κύρια δουλειά του είναι να μειώνει τις εκπομπές των ρύπων από το όχημα σας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό το μεταλλικό κάνιστρο είναι γεμάτο με έναν χημικό καταλύτη που «μετατρέπει» τις εκπομπές αερίων στο σύστημα εξάτμισης, ώστε είτε να μειώνονται είτε να εξαλειφθούν.

Ένας κακός καταλύτης θα εκπέμπει υψηλότερους ρύπους από αυτούς που επιτρέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, ένα αυτοκίνητο με δυσλειτουργικό καταλύτη δεν θα περάσει από ΚΤΕΟ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να οδηγείτε το όχημα σας νόμιμα.

4) Μυρίζουν τα αέρια που εκπέμπει το όχημα σας

Έχετε διαπιστώσει ότι η εκπομπή αεριών του οχήματος σας μυρίζει σαν χαλασμένα αυγά ή ακόμη εντοπίζεται τη μυρωδιά του θείου.

5) Τα αέρια που εκπέμπει το όχημα σας έχουν σκουρίνει

Το όχημα σας εκπέμπει μαύρο καπνό καυσαερίων.

6) Υπερβολική θερμότητα κάτω από το όχημα σας

Αυξημένη θερμότητα στο κάτω μέρος του οχήματος σας.

7) Ακούγεται ένας διαφορετικός ήχος σαν κροτάλισμα

Θα το παρατηρήσετε ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά το αυτοκίνητό σας.

Μην αγνοήσετε αυτόν τον ήχο καθώς όλο και θα χειροτερεύει.

1) Το Check Engine είναι αναμμένο

Αν και μια αναμμένη λυχνία ελέγχου κινητήρα θα μπορούσε να σημαίνει πολλά προβλήματα που χρειάζεται να διαγνώσει ένας επαγγελματίας μηχανικός, ένα από αυτά μπορεί να είναι ένας κακός καταλύτης.

2) Αύξηση της κατανάλωσης του καυσίμου

Νιώθετε ότι γεμίζετε το ρεζερβουάρ πιο συχνά; Ένας κακός καταλύτης συχνά σημαίνει κακή απόδοση καυσίμου.

Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το ρεζερβουάρ σας, μπορεί να σπαταλήσετε πολλά χρήματα εν αγνοία σας — και να αυξήσετε τη πίεση στον καταλυτικό σας μετατροπέα, εάν είναι ήδη βουλωμένος.

3) Μείωση απόδοσης κινητήρα

Το αυτοκίνητό σας κινείται προς τα εμπρός, χάνει καύσιμο κατά την επιτάχυνση ή σταματά.

Όταν έχετε βουλωμένο καταλυτικό μετατροπέα, ο κινητήρας σας θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τη συσσώρευση πίεσης.

Με τον καταλυτικό μετατροπέα ουσιαστικά «πνιγμένο» από μια συσσώρευση σωματιδίων, θα είναι δύσκολο για τον κινητήρα σας να «αναπνεύσει».

Θα παρατηρήσετε απώλεια ισχύος και επιτάχυνσης, σπασμωδικές κινήσεις και πλήρη διακοπή λειτουργίας εάν η ροή των καυσαερίων περιοριστεί σοβαρά.

Μια αστοχία κινητήρα είναι όταν ένας ή περισσότεροι από τους κυλίνδρους του κινητήρα σας σταματούν να παρέχουν ισχύ στο αυτοκίνητο σας. Όταν συμβεί αυτό, το ακατέργαστο καύσιμο μπορεί να εισέλθει στον καταλυτικό μετατροπέα. Μπορεί επίσης να υπερθερμανθεί και να λιώσει από μόνο του ή να προκαλέσει φωτιά στον κινητήρα.

 
 

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνετε σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω να συμβαίνει στο όχημα σας;

Τώρα που γνωρίζετε μερικά άσχημα συμπτώματα του καταλύτη, προγραμματίστε έναν έλεγχο με τον μηχανικό σας σήμερα.

Ένας καταλυτικός μετατροπέας που πηγαίνει άσχημα δεν θα σας εμποδίσει απλώς να είστε νόμιμος στο δρόμο, μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή απόδοση, υψηλότερο λογαριασμό καυσίμου και πιθανή εσωτερική ζημιά.

Ως πλήρες κέντρο επισκευής και σέρβις αυτοκινήτων, η BEDA Auto Center προσφέρει αυτήν την απαραίτητη υπηρεσία και πολλά άλλα. Απλώς καλέστε στο 2310 461 163 για να μιλήσετε με έναν από τους ειδικούς μας σήμερα.